Tiedonmurusia postimerkeistä ja muustakin

Uudenkaupungin rauhan 1721 jälkeen Lappeenranta-Viipuri maantien varteen Lappeen Taskulaan, nykyisen Rapattilan tienoille, perustettiin rajapostikonttori. Postikomissaaria ei pysyvästi voitu majoittaa talonpoikaistaloihin, vaan rajalle ryhdyttiin heti kesällä 1724 rakentamaan postikonttoria. Siihen piti tulla huone myös muutaman miehen vahvuiselle rajavartiostolle, ja kun sen piti tarjota suojaa matkustajillekin, voitiin rakennusta kutsua majataloksi, mikä lain mukaan oli paikkakunnan talonpoikien rakennettava. Tarvittavat hirret määrättiin kuitenkin ottamaan kruunun mailta ja rahat postikassasta, koska ei haluttu rasittaa sota-ajan köyhdyttämää rahvasta enempää kuin että se määrättiin hakkaamaan tukit ja vetämään ne rakennus-paikalle.

Venäjän puolella rajapostitoimisto oli Kanaojalla. Tuolloin määrättiin, että Ruotsista ja Suomesta Venäjälle menevistä kirjeistä suoritettiin postimaksut vain rajalle saakka Viipurin tai Lappeenrannan taksan mukaan. Kirjeiden vastaanottajat saivat suorittaa venäläiset postimaksut valtakunnan rajalta määräpaikkoihin Venäjän taksan mukaan. Postimestarille myönnettiin postikomissaarin arvo ja tavallista parempi palkka. Taskulan ensimmäiseksi postimestariksi nimitettiin Gustaf Duncan. Omien sanojensa mukaan hän osasi ruotsia, suomea, saksaa, viroa ja venäjää, minkä hän oli oppinut ollessaan vuodesta 1704 alkaen sotavankina. Duncanille myönnettiin virkanimi ’Postitirehtööri Venäjän rajalla’.Vaikka hänellä jo oli henkilökohtainen palkanlisä, hän anoi palkankorotusta vedoten siihen, että matkustajia on niin paljon, ”etten yölläkään saa nauttia untani ja lepoani, vielä vähemmin pääsen Jumalan huoneeseen ja kirkkoon, joka on kahden peninkulman päässä täältä, paitsi sitä, että minulla on postitoimitus myös sunnuntaiaamupäivisin”.
Pikkuvihan jälkeen 1743 rajapostikoonttori siirtyi Ahvenkoskelle.

Lähteet: Eino Jutikkala ’Suomen postilaitoksenhistoria 1638-1938 osa I’
’Posti- ja lennätinlaitos’ toimittanut Einari Kaskimies (1937)
TABELLARIUS 20 (2020)

Kuuluisin suomalainen postimerkki on tässä. Lappeenrantalaisille merkin maisema on tuttu. Se on kuvattu Opistonmäeltä Saimaalle.

Sama maisema löytyy myös Saimaa -tupakka-askin kannesta.

LAPE 97a pari, ohut kakkonen oikealla

Posti julkaisi 9.9.2009 Postimerkin Päivää varten paikallisten kerhojen suunnittelemat tai ehdottamat postimerkit omakuva-merkkeinä. Lappeenrannan kerhon suunnittelema merkki oli samalla kaupungin 360-vuotispostimerkki. Merkin LAPE numero on OK 13.18.

Lappeenrannan postimerkkikerho ry haluaa, että viihdyt näillä sivuilla.